Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ " Ο ΜΙΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "


 ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
            ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ             

Ο ΜΙΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"

                                            ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Το 2011 με πρόσχημα την οικονομική κρίση, παραβιάσθηκαν στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα  και κοινωνικές κατακτήσεις, που με αγώνες κέρδισαν οι λαοί στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Η αδίστακτη και απάνθρωπη επίθεση των κερδοσκόπων τοκογλύφων  ενάντια στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών προς όφελος δικό τους και της κερδοφορίας των αγορών , έχει οδηγήσει από τη μία σε πρωτοφανή κατάρρευση των όποιων δημοκρατικών θεσμών και από την άλλη σε κοινωνική εξαθλίωση.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τους πολιτικούς θεσμούς

- Τα κοινοβούλια στην Ελλάδα όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν νομοθετούν, αλλά εκτελούν  έξωθεν εντολές.

- Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και αλλού, προχωρούν σε αποφάσεις και ενέργειες, για τις οποίες δε διαθέτουν λαϊκή εντολή.

- Οι υπουργοί λογοδοτούν με ευλάβεια στους υπαλλήλους -εκπροσώπους των δανειστών και απαξιώνουν όχι μόνο την ενημέρωση του λαού, αλλά και τον στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο.

- Βιώνουμε μία νέα οικτρή πολιτική πραγματικότητα, όπου πολιτικοί ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης χωρίς θεσμικό ρόλο, υπαγορεύουν  με κυνισμό οικονομικά μέτρα και καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Και σε κοινωνικό επίπεδο βέβαια, η κατάσταση είναι εξίσου τραγική

- Η ύφεση και η ανεργία είναι εκτός ελέγχου και κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται τις επιδεινώνει.

- Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, η εργασιακή εφεδρεία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

-Την απόγνωση αυτή κάνουν ακόμα μεγαλύτερη οι συνεχείς μειώσεις μισθών (όσων ακόμα έχουν δουλειά), οι μειώσεις συντάξεων και τα αναρίθμητα χαράτσια τα οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμα και οι άνεργοι.

- Παράλληλα με αυτά, καταργούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις δημόσιες κοινωνικές παροχές, όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια και αντικαθίστανται από ιδιωτικές.

- Ο δημόσιος πλούτος της χώρας(δημόσια γη, πλουτοπαραγωγικές πηγές και δημόσιες υπηρεσίες) καταληστεύονται, απαξιώνονται και οδηγούνται στο ξεπούλημα αντί πινακίου φακής.

-Το φυσικό περιβάλλον απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όχι μόνο γιατί τα φυσικά οικοσυστήματα, ακόμα και τα προστατευόμενα (δάση, λίμνες ποτάμια, παραλίες) γίνονται βορά στην αρπακτική βουλιμία των κερδοσκόπων και τοκογλύφων «επενδυτών» (ντόπιων και ξένων), αλλά ακόμα και πραγματικά οικολογικές επιλογές (ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) γίνονται με κριτήριο το  κέρδος και όχι τον άνθρωπο και τη φύση.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι από τη μία  να μένουν άνεργοι ή να καταντούν νεόπτωχοι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας,  και να οδηγούνται σε απελπισία ακόμα και σε αδυναμία επιβίωσης, προστιθέμενοι στα ήδη υπάρχοντα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και από την άλλη οι καθημερινές συνθήκες ζωής να γίνονται αφόρητες με την πλήρη υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών, όπως και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανησυχεί από αυτή την κατάσταση, αλλά τη θεωρεί και μονόδρομο για τη "σωτηρία της χώρας", όπως ισχυρίζεται και για να την αντιμετωπίσει χρησιμοποιεί δύο τρόπους:

-Αφενός την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των ανθρώπων προκειμένου να αποδεχθούν όλα αυτά σαν κάτι φυσιολογικό  και

-Αφετέρου ενθαρρύνει τη "φιλανθρωπία" και τον οίκτο απέναντι στα εκατομμύρια άνεργους και νεόπτωχους, σάν να είναι θύματα φυσικών καταστροφών και όχι  της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί.

Στις αντικοινωνικές μεθοδεύσεις και προκλήσεις των κυβερνώντων, εμείς απαντάμε με τα δικά μας όπλα: την αλληλεγγύη και την αγωνιστική αντίσταση σε όλες αυτές τις επιλογές.

     Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση εξαθλίωσης δεν είναι μονόδρομος και πως  σωτηρία της πατρίδας με κατεστραμμένους πολίτες δε μπορεί να υπάρξει.

      Επίσης ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο για να βγούμε  από το λαβύρινθο που προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν και αποφασίσαμε να πάρουμε στα χέρια μας τον  «Μίτο» της εξόδου από τον λαβύρινθο αυτό δρώντας ενωτικά  και αντιστεκόμενοι  στη λαίλαπα που απειλεί να μας εξοντώσει. 

       Όσοι λοιπόν υπογράφουμε το κείμενο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία  στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, του «Μίτου των Πολιτών» ενός Δικτύου Αλληλεγγύης και Αντίστασης  στην πολιτική της κρίσης, με στόχο αφενός να αγωνισθούμε ενωμένοι για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και αφετέρου να ενισχύσουμε την αλληλοϋποστήριξη, όχι βέβαια για να λύσουμε το πρόβλημα της φτώχειας, το οποίο εξαρτάται από πολιτικές επιλογές,  αλλά για να εξασφαλίσουμε όλοι μας με αξιοπρέπεια, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, όσο διαρκεί αυτή η κρίση.

Επιδίωξη μας είναι

α) Να υπερασπίσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και να διευρύνουμε το συμμετοχικό της χαρακτήρα ενάντια στο φασισμό των αγορών και την υποτέλεια των πολιτικών και κοινωνικών εκφραστών   της μνημονιακής πολιτικής.  

β) Να πάρουμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε με εθελοντική δουλειά όσους έχουν ανάγκη είτε οργανώνοντας εκδηλώσεις αλληλεγγύης (στήριξη ενάντια στα χαράτσια, ανταλλακτικά χαριστικά παζάρια, συλλογική κουζίνα, τακτικές συναντήσεις για οργάνωση εθελοντικών δράσεων), είτε δημιουργώντας, ή και στηρίζοντας αυτοδιαχειριζόμενους  χώρους  αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά ιατρεία και σχολεία, που θα παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση ( με κάθε είδους μαθήματα, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές, επιμόρφωση κ.α), χώρους ψυχαγωγίας  καθώς και καταστήματα, ή εργαστήρια που  θα παρέχουν  ή και θα κατασκευάζουν   τα απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση αντικείμενα και κυρίως είδη διατροφής.

        Με το Δίκτυο όχι μόνο δεν υποκαθιστούμε το κράτος, αλλά διεκδικούμε από το κράτος όλες τις κοινωνικές παροχές και τα κοινωνικά αγαθά, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας και την εθελοντική προσφορά μας στη στήριξη όλων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το χρώμα, την ηλικία, το θρήσκευμα, το φύλο και την καταγωγή του καθενός.                                                                       Στο Δίκτυο συμμετέχουμε εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια ως άτομα με τις επιστημονικές, επαγγελματικές, κοινωνικές ή άλλες ιδιότητες που η κάθε μία ή ο καθένας θέλει να δηλώσει, σεβόμενοι την προσωπικότητα όλων και τις αρχές της συλλογικότητας και της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Και φυσικά θα επιδιώξουμε τη συνεργασία του Δικτύου  και το συντονισμό της δράσης του με παρόμοια Δίκτυα

                            Τη διακήρυξη υπογράφουν

-Αναγνωσταράς Γιάννης Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας   Εκπαίδευσης  Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης

-Βασιάδης Γιώργος  Σύμβουλος προϊόντων φυσικής διαβίωσης

-Βενετούλης Δρόσος   Ιατρός –Εθελοντής κοινωνικών δράσεων

-Βλάχος Πέτρος Εθελοντής σε συλλόγους δρομέων

-Γκίκας Στέλιος  Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

-Ζεγκλίνα Άννα Εθελόντρια στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ελληνικού

-Κιτσάκης Βαγγέλης Κίνηση πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης  ενάντια στο Μνημόνιο

-Κορομηλά Μαρία Εκπαιδευτικός- Λαϊκή Συνέλευση  Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

-Κυπριώτης Δημήτρης   Aντιστράτηγος ε.α-Ομάδες Αλληλεγγύης ΕΠΑΜ

-Λέκκας Παύλος Δικηγόρος-Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

-Λομάγιν Μαριλένα  Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

-Ματόπουλος Θάνος  Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

-Μπάϊλα Τέσυ  Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός

-Μπενάκη Άλντα Ζωγράφος-Λαϊκή Συνέλευση Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

-Μπουζιάνη Άννα Δημοσιογράφος   

-Μωραϊτου Αννίτα Πρωτοβουλία Πολιτών Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης Ενάντια στα Χαράτσια 

-Παναγιωτίδης Θεόδωρος Εθελοντής κοινωνικών δράσεων           

-Παναγόπουλος Γιάννης Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Βούλας

-Παπασπυρόπουλος Δαυίδ Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

-Ράλλης Μιχάλης  Ιατρός- Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Ασκληπιείου Βούλας

-Σταύρου Εβελίνα  Εθελόντρια  δασκάλα Ελληνικών σε σχολεία για μετανάστες και πρόσφυγες. 

-Σταύρου Μάκης Ιστορικός-Περιβαλλοντολόγος – Λαϊκή Συνέλευση Βάης-Βούλας-Βουλιαγμένης

-Τζαφάς Βασίλης Εκπαιδευτικός-Πρόεδρος ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

-Τριανταφυλλίδη Τζίνη  Ψυχολόγος   Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης  Ενάντια στο Μνημόνιο                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου