ΔΡΑΣΕΙΣ

   
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ                                                                                      
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ                                                                                                 
 «Ο ΜΙΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»                                                                                             
Βούλα Email    mitospoliton@gmail.com                                                                                             Tηλ – Φαξ 2108991145 
                                                                                                        

                                                                                              Βούλα  24 Φεβρουαρίου 2012
                                                                                                 
                                                                                                               
                                                                                     Προς: κ Πανά Σπυράγγελο
                                                                                            Δήμαρχο  Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
                                                                                                        
                                                                                     Κοιν: - κ. Δαβάκη Δημήτριο
                                                                                                                                                                                                                             Αντιδήμαρχο
                                                                                                                    
                                                                                           -κ. Νικολάου Αδαμαντία
                                                                                                 
                                                                                             Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας
        
                                                                   
                           ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ  ΙΑΤΡΕΙΟΥ  ΜΕ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Όπως όλοι γνωρίζουμε η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης  βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ συγχρόνως
οι κοινωνικές παροχές μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό.
Από τις πρώτες συνέπειες των περικοπών είναι η μείωση παροχών υγείας, της βασικότερης προϋπόθεσης επιβίωσης. Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι άποροι και οι άνεργοι που σύντομα χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Τα κρατικά νοσοκομεία υφίστανται μεγάλες περικοπές και συγχρόνως αυξάνονται οι πολίτες που καταφεύγουν σ’ αυτά καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των ιδιωτικών με αποτέλεσμα την ασφυξία και την αδυναμία εξυπηρέτησης του πληθυσμού που χρειάζεται υπηρεσίες υγείας.
Για τους ανασφάλιστους και άπορους το κόστος των 5€ για πρωινή επίσκεψη ή των 10€ για απογευματινή μπορεί να είναι δυσβάσταχτο.
Η αναμονή για επίσκεψη στις βασικές ειδικότητες φτάνει ως και 2 μήνες και το κυριότερο τα φάρμακα που γράφονται πρέπει να πληρωθούν εξολοκλήρου από τους ίδιους εφόσον είναι ανασφάλιστοι.
Η ανάγκη για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι οξεία ακόμη και σε περιοχές όπως
η δική μας των 3Β μια που η οικονομική κατάσταση των  πολιτών αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη με τις απολύσεις , το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την ανεργία.
Οι πολίτες που δημιουργήσαμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης «Ο Μίτος των Πολιτών» κινητοποιήθηκαν από κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και προσφέρονται εθελοντικά να στελεχώσουν ένα Κοινωνικό Ιατρείο παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης τόσο με ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, ψυχολόγους και φαρμακοποιούς,  όσο και με εθελοντές που θα περιβάλλουν το ιατρικό έργο με γραμματειακή υποστήριξη και  πρακτικές εργασίες .
Αν ο Δήμος θέσει υπό την αιγίδα του αυτή την πρωτοβουλία, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιοχές της χώρας,  θα της προσδώσει κύρος και θα σταθεί στο ύψος του ρόλου του που είναι η ουσιαστική προστασία και συμπαράσταση στους πολίτες που έχουν ανάγκη.
Βασική προϋπόθεση εκτός από τη διάθεση του Δήμου για συνεργασία, που με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει, είναι η παραχώρηση κατάλληλου χώρου. Γραφεία, καρέκλες , ντιβάνι εξεταστηρίου  μπορεί να βρεθούν και από προσφορές.
Στο Κοινωνικό Ιατρείο θα προσφέρουν εθελοντική εργασία ιατροί και ψυχολόγοι , πιστοποιημένα μέλη ιατρικών και επιστημονικών  συλλόγων της χώρας που θα φέρουν ατομικά την ευθύνη της άσκησης του επαγγέλματος τους σύμφωνα με τον όρκο τους στον Ιπποκράτη, όπως κάνουν και στην επαγγελματική τους πρακτική.
Θα διατίθενται φάρμακα που θα συλλέγονται από προσφορές φαρμακείων, φαρμακευτικών εταιρειών και πολιτών (υπάρχει πληθώρα προσφορών σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις) , θα ελέγχονται από εθελοντές φαρμακοποιούς ως προς την ημερομηνία λήξης και την ποιότητα και θα δίνονται στους ασθενείς με συνταγή του γιατρού που θα τους έχει εξετάσει και με δική του ευθύνη.
Για κλινικές εξετάσεις αν χρειάζονται, θα έχει υπάρξει συμφωνία προσφοράς ορισμένου αριθμού βασικών εξετάσεων κάθε μήνα με διαγνωστικά κέντρα της περιοχής (συνήθως δέχονται ) ή ακόμα και με το Ασκληπιείο.
Η γραμματειακή υποστήριξη θα συνίσταται στην παρουσία με διπλές βάρδιες εθελοντών τουλάχιστον τις ώρες που θα βρίσκονται οι γιατροί αλλά πιθανόν και περισσότερες ώρες για κλείσιμο των επισκέψεων , στην καταγραφή των επισκέψεων και έλεγχο των κριτηρίων  αποδοχής των ασθενών ( βεβαίωση απορίας ή ληγμένο βιβλιάριο ασφάλισης).
Βασική προϋπόθεση κάθε ενέργειας θα είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια τόσο των αποδεκτών των παραπάνω υπηρεσιών όσο και αυτών που προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους.
Χρήματα δεν θα χρησιμοποιούνται σε καμία δραστηριότητα του γραφείου. Όλες οι εργασίες θα είναι σε εθελοντική βάση. Δεκτές από το Δίκτυο θα γίνονται μόνο δωρεές σε είδος πχ. έπιπλα, γραφική ύλη κλπ. Αν προκύψει  χρηματική δωρεά προτείνουμε  να κατατίθεται στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και από εκεί θα πληρώνονται τυχόν έξοδα.
Θα υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους ειδικούς και τους εθελοντές υποστήριξης  και  θα ήταν πολύ χρήσιμο από κάποιο εκπρόσωπο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, το οποίο θα συνεδριάζει σε σταθερή  βάση και θα επιλύει τα ζητήματα που θα προκύπτουν.
Η δημοσιότητα θα γίνει μέσω διαδικτύου, τοπικού και ημερήσιου τύπου , τηλεοπτικών καναλιών όπως και δια ζώσης σε χώρους που βρίσκονται μαζικά οι πολίτες, λαϊκές αγορές , ΟΑΕΔ, συσσίτια Εκκλησιών κ.α..
Όποια ερωτηματικά και δυσκολίες  προκύψουν κατά την προετοιμασία και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου θα επιλύονται με συνεννόηση , με αξιοποίηση της εμπειρίας που συνεχώς σωρεύεται και σε άλλες παρόμοιες δράσεις και πρωτίστως με διάθεση συνεργασίας και με κίνητρο την ικανοποίηση των βασικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
                                                                                                                    
                                                                                             Με εκτίμηση
                                                                                                                                                                                                                                                         
     Τζίνη Τριανταφυλλίδου.  Ψυχολόγος – Εθελόντρια του Δικτύου - Τηλ. 6932336022
                                                                                                                                         
    Δρόσος Βενετούλης Πνευμονολόγος –Διευθυντής ΜΕΘ- Τζανείου Νοσοκομείου - Εθελοντής  του Δικτύου  Τηλ  6972448621