ΠΑΙΔΕΙΑ

Προς:  κ.  Πανά  Σπυράγγελο Δήμαρχο Βούλας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

           Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

   Στην περίοδο της κρίσης που όλοι βιώνουμε, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που πλήττεται  καίρια είναι αυτό της νεολαίας και ιδιαίτερα οι μαθητές.                            
 Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών για την παιδεία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί μέχρι σήμερα χίλια σχολεία (εκτιμήσεις ΟΛΜΕ), ενώ και πολλά από τα σχολεία που λειτουργούν στερούνται ακόμα και στοιχειωδών αναγκών(θέρμανση, γραφική ύλη), χιλιάδες μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα σχολεία τους από ελλείψεις λεωφορείων, χιλιάδες μαθητές να υποσιτίζονται γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι και φυσικά χιλιάδες μαθητές έχουν καταδικασθεί να εγκαταλείψουν το σχολείο.              
 Όλοι καταλαβαίνουμε ότι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία, όσο καλή θέληση και προθυμία και αν έχουν οι εκπαιδευτικοί, το έργο τους είναι πολύ δύσκολο και φυσικά η εργασία και η απόδοση των μαθητών προσκρούει σε μεγάλα εμπόδια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αξεπέραστα.  Αν στα προβλήματα αυτά προσθέσουμε και τα οικογενειακά προβλήματα ( απολύσεις γονέων, και περικοπές μισθών σε όσους έχουν ακόμα την τύχη να εργάζονται) καταλαβαίνουμε ότι πάρα πολλοί μαθητές παρουσιάζουν κενά στην απόδοση τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα κενά αυτά.               
 Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης "Ο Μίτος των Πολιτών" ανέδειξε σε πρώτη προτεραιότητα ανάμεσα στους εθελοντές του το θέμα της στήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη.   Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν δωρεάν βοηθητική διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου των οποίων οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν χρήματα σε φροντιστήρια. Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές που μπορούν να διδάξουν δωρεάν ξένες γλώσσες όπως και τη χρήση κομπιούτερ σε μαθητές αλλά και σε ενήλικες που το έχουν ανάγκη.                       
 Αυτονόητο είναι βέβαια ότι εθελοντές του Δικτύου θα στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο με γραμματειακή υποστήριξη και 
πρακτικές εργασίες.                                                                             
Πιστεύουμε ότι ο δήμος θα είναι πρόθυμος να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή του Δικτύου Αλληλεγγύης και στον τομέα της εκπαίδευσης αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό του ρόλο και καταξιώνοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στους πολίτες.                                       
 Για να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή οι υπεύθυνοι του Δήμου για την πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτικών του Δικτύου  μπορούν να στείλουν επιστολή προς τους διευθυντές των σχολείων και να του γνωστοποιούν τη δυνατότητα των μαθητών για δωρεάν παρακολούθηση ενισχυτικής διδασκαλίας τις απογευματινές ώρες και να ζητηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (10 ημέρες) οι δηλώσεις των γονέων των μαθητών που έχουν ανάγκη.       Παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή θα γνωστοποιηθεί από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ώστε να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα μαθήματα ξένων γλωσσών και χρήσης κομπιούτερ και άλλοι πολίτες που έχουν ανάγκη, εκτός των μαθητών. Στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα προσφέρουν εργασία εθελοντές επιστήμονες διαφόρων κλάδων με εμπειρία στον τομέα που ο κάθε ένας θα αναλαμβάνει. Οι χώροι που  θα γίνονται τα μαθήματα προτείνουμε να είναι οι αίθουσες ενός σχολείου που θα διατεθούν για τις απογευματινές ώρες μετά από συνεννόηση του Δήμου με τους Διευθυντές των σχολείων. Ο βοηθητικός εξοπλισμός, γραφική ύλη, εκπαιδευτικά χρηστικά αντικείμενα ακόμα και κομπιούτερ (έστω και μεταχειρισμένα) όπως και εκτυπωτές μπορούν να βρεθούν από προσφορές , ενώ τις ώρες λειτουργίας της ενισχυτικής διδασκαλίας θα υπάρχουν βάρδιες εθελοντών για γραμματειακή υποστήριξη.                           
 Βασική προϋπόθεση όλης της εθελοντικής εκπαιδευτικής διαδικασίας θα είναι ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και αυτών που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία.                  
 Χρήματα δε θα γίνονται αποδεκτά από κανέναν από τους εθελοντές του Δικτύου. Μόνο δωρεές σε αντικείμενα ή εξοπλισμό θα γίνονται δεκτές. Αν κάποιοι επιθυμούν να δώσουν οικονομική βοήθεια θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδική υπηρεσία του Δήμου μέσω της οποίας θα καλύπτονται λειτουργικά έξοδα.                                                                                                                                                           
 Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας θα υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από εθελοντές (εκπαιδευτικούς  και γραμματείας) στο προτείνουμε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου.                                                                                                                                           
  Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν ή στη φάση της οργάνωσης ή στη φάση της υλοποίησης του εγχειρήματος μπορούν να επιλύονται με συνεννόηση και με αξιοποίηση της εμπειρίας που μέχρι σήμερα υπάρχει από παρόμοιες δράσεις που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: 

ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ                                                                                                                                       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                            ΤΗΛ:6970308448

ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ                                                                                                        ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΗΛ: 2108991145 / 6940308757